De Tweede Wereldoorlog als excuus misbruikt

27 juni 2015

Regelmatig lees je in de krant “Joods eigendom, door Duitsers gestolen, teruggehaald” of zoals recentelijk in de krant “Nederlandse Staat en NS door Joodse Organisatie aangeklaagd”. Ik word dan intens verdrietig als ik zulke berichten lees. We willen graag lering trekken uit een oorlog die 70 jaar geleden voor ons is beëindigd, toch blijven we er maar wat graag met verwijt in hangen. Wat voor voorbeeld geef je dan? En sluit je je ogen niet voor het geweld wat nog steeds is, maar nu onder een andere naam. Nu hoor ik al sommige zeggen “Hoe bedoel je dat?”. Ik zal het proberen uit te leggen.

70 jaar geleden is de Tweede Wereldoorlog beëindigd. Tenminste hier in Nederland. Elk jaar vieren we de bevrijding en treuren we om de doden. Maar wat leren we er van als we groepen uitzonderen te delen in het verdriet. Nu nog mensen die toen zelfs niet leefde, maar slechts werken voor het bedrijf, bij de overheid of het dragen van de nationaliteit, naam of het geloof, nog verantwoordelijk houden voor wat anderen toen gedaan hebben. Wat voor signaal wil je daar mee afgeven. In mijn ogen niet het vergeven, net zo min als ‘we leven door’ en ‘hebben er van geleerd’.

Een aantal leden van de Joodse gemeenschap drukt daarin helaas heel erg een stempel op dit geheel. Wellicht dat ze even vergeten zijn dat zij niet de enige waren die gedeporteerd en uitgemoord werden. Ik durf nu te zeggen dat een aantal mensen verbaasd is over deze uitspraak van mij en dat mag. Wisten jullie dat Hitler het perfecte ras wilde creëren. Dat waren intelligente mensen met blond haar en blauwe ogen. Mensen met hoofdzakelijk een geestelijke handicap werden zonder pardon afgevoerd. Deze mensen hoefde niet per definitie een ster te dragen, ze waren per ongeluk slechts zo geboren. Ook de zigeuners waren een geliefd verwijtbaar volk voor Hitler. Als ze gevonden werden, werden ook zij zonder pardon afgevoerd. Evenals de anders geaarden (homoseksuele) mensen, mensen die het niet eens waren met Hitler, zich tegen hem durfde te verzetten of die hij simpel weg niet mocht.

Al deze mensen hoor je niet en van een aantal weten we niks af. Er word geen of nauwelijks aandacht aan besteed, maar dat maakt het niet minder erg. Wie kent er nog het “grapje” dat zijn of haar fiets in Duitsland staat. Nee de jeugd bijna niet meer. Die houden zich nu met serieuzere zaken bezig. Het opkomende haat waarin weer geloof en rassen centraal staan. Wat hebben wij geleerd? Of wat hebben zij geleerd? Het maakt niet uit. Daar waar extreem is en onvrede zullen dit soort oorlogen en haat blijven bestaan. Maar ga het niet voeden door het op een verkeerde manier aan te wakkeren. Deel samen lief en leed. Verwerk samen dat wat in het verleden door anderen, anderen is aangedaan. Bestrijd samen wat anderen, anderen elkaar aan doen.

Misbruik de Tweede Wereldoorlog niet als excuus om oude wonden open te reten. Gebruik de Tweede Wereldoorlog om de haat en verdeling te bestrijden. Om samen te vechten tegen alle nieuwe op handen zijnde wreedheden.

3 gedachten over “De Tweede Wereldoorlog als excuus misbruikt

  1. Wat ik bijzonder vind en wat nooit gezegd of geschreven is. Hitler wilde het enige echte ras creëren door de rest uit te roeien. Maar hij voldoet zelf ook niet aan de signalementen van het echte zuivere ras. Geen blond haar, geen blauwe ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *