De schone slaapster

Oorspronkelijk geschreven op 27 augustus 2013

De schone slaapster kennen we het beste van de sprookjes van moeder Gans. Later verteld door de Gebroeders Grimm. Doornroosje een geliefd sprookje voor jong en oud.

Wie schreef het verhaaltje nou?

Daar sta je op het schoolplein. De laatste week gaat in. Ik sta met een vader te kletsen en vraag belangstellend waar ze naar toe gaan. “Naar Duitsland” deelt hij me mede en daarna, “Naar het kasteel van De Schone slaapster.” Ik lach en zeg; “Hahaha! Dan moet je echt in Frankrijk wezen! In Château d’Ussé, Indre-et-Loire Daar vind het oorspronkelijke sprookje plaats. In het kasteel (zie hieronder) is in de linker toren van het kasteel (op de foto de rechtse toren) het hele sprookje uitgebeeld. Zoals de Franse schrijver Charles Perrault het geschreven heeft.

PICT1007

Maar Mous zou Mous niet zijn als ze het niet even nakijkt. “Doornroosje is een sprookje dat voor het eerst gepubliceerd in Italië door Giambattista Basile in 1634 met de titel Sole, Luna e Talia. Dat origineel zullen de meeste mensen niet kennen; veel bekender is de versie van de Franse schrijver Charles Perrault, onder de titel La Belle au bois dormant (voor het eerst gepubliceerd in 1667 als een van de verhaaltjes in De sprookjes van Moeder de Gans).

Later is het ook opgetekend door de gebroeders Grimm in hun Kinder- und Hausmärchen onder nummer KHM50.
Doornroosje staat ook bekend als De Schone Slaapster of Sleeping Beauty.”

En dan komt nu…

De versie van Mous

Er was eens een minimousje. Ze wilde niet slapen. Elke avond om 11 uur was het bal. Een fopje werkte niet, een fles nog minder en met iets anders hoef je al helemaal niet aan te komen. Zachtjes fluister mamamous in de oortjes van Minimousje: You fall in a sleep! A very big sleep! Maar dat helpt niet. Mamamousje kalmeert Minimousje en zet haar in de box. Minimousje gaat zitten en pakt haar beertje. Ze staart naar de TV. Shownieuws staat op. En langzaam valt ze om. Haar beertje in de hand en haar fopje in de mond.
Wie heeft er nou een spinnewiel nodig, een boze heks, trollen of andere zaken als je shownieuws hebt.

En ze sliep nog beter en groeide groter!

THE END!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *