Tanken in Baarle Nassau

18 september 2013

“Hup Smurf!” zei ik tegen mijn jongste. “We gaan even tanken en dan boodschappen doen.” Het is dat ik even naar haar voeten kijken want ze is een Houdini met schoenen. “Potdorie al weer je schoenen uit!” “Sjoen aan! Kukkie boodsjappen doen.” En ik pak haar schoenen om ze voor de tweede keer die dag aan te doen.

Grens-Baarle-Nassau-Baarle-Hertog
Onderweg

De schoenen zijn aan en we gaan naar de auto. We rijden langs het eerste tankstation en ik zie de prijs 1.749 euro. “Bah! Kukkie we rijden wel even naar Baarle Nassau! Hier is het veel te duur.”
Ik ben zoon moeder die haar kind alles verteld. Ongeacht of ze het begrijpen of niet. Mijn Smurfje kan tamelijk intelligent kijken en zegt op haar beurt weer: “Och mama toch!” of “Ja he mama!” alsof ze je ook echt begrijpt. En ik begin ook nu weer te vertellen over mijn uitstapje naar Baarle Nassau met mijn collega’s toen ik nog bij Defensie werkte.
Baarle Nassau/Baarle Hertog

“Wij zeggen altijd dat we naar Baarle Nassau gaan Kukkie. Maar eigenlijk gaan we naar Baarle Nassau en Baarle Hertog. Het zijn twee dorpen in een. Of een stukje België in Nederland. Zoon stukje noemen we enclave en het zijn er wel 22 Baarle Hertogjes en 8 Baarle Nassautjes. En overal in Baarle kun je zien in welk land je staat. Op de voordeuren staat er of een Nederlandse vlag bij het huisnummer of een Belgische. Grappig hè?” Ik lach even en ze lacht vrolijk mee.

baarle
“Overal op de weg zie je blokjes en kruisjes. Die geven de grens aan. En er is een huis waar de mevrouw kan kiezen of ze bevalt in Nederland of in België. Het huis staat precies op de grens.”

Baarle nassau
Smokkelen

“Maar ook in Baarle waren grote boeven. Zij wisten net als de jeugd dat als je een stapje opzij zette je hele andere wetten had. Wat nu de Zeeman is was vroeger het café ’t Hoekske. Het café stond op de Nieuwstraat, de doorgaande weg vanuit Baarle naar Chaam en werd door de rijksgrens in tweeën gedeeld. De kastelein had bovenop de grens een biljart geplaatst. Bij verkoop van onroerend goed dat in beide landen lag, werd de vanwege de ligging de notariële akte in dit café ondertekend. Men zette een tafel op de grens en zo kon elke notaris in eigen land de aktes ondertekenen. Naast het café stond het Nederlandse douanekantoor waar goederen officieel konden worden ingeklaard. Smokkelaars werden ook in dit douanekantoor gefouilleerd.”

baarle_zeeman
“Jaaaa schatje en weet je wat ze allemaal smokkelde:
Roomboter, Jenever, vee en suiker. Dat is wat anders als benzine, sigaretten en alcohol! Nou ja Jenever is ook alcohol maar dat hoef jij de eerst komende 15 jaar niet te proeven en te weten. Oooo en vergeet het vuurwerk niet! Ja die rot knallen waar onze honden zo bang van zijn” En achter me hoor ik “Angel en Luna thuis.” “Jaaa goed zo smurfje Angel en Luna zijn thuis!”
“De jeugd wist ook heel goed dat openings-, en sluitingstijden anders waren in België en Nederland. Ze deden dan ook graag een stapje opzij als de politie kwam controleren.”

DSCN3826
“O we zijn er! Mama gaat even tanken! Als je wat groter bent gaan we gewoon met zijn allen met een gids door Baarle Nassau. Die weten toch net iets meer als mama ” Ondertussen kijk ik naar de meter. Ik lach want het is hier gewoon 20 cent goedkoper als bij ons in Rijen.
Ik ben klaar met tanken en we gaan terug naar Rijen om daar boodschappen te doen. Een gezellige ochtend met Smurfje. En ze vond het in ieder geval niet slaapverwekkend.
Leuke bijkomstigheid is dat twee van mijn kinderen gedoopt zijn in de Salvator Kapel in Baarle Nassau. Ook wel Kapel Nijhoven genoemd.

Baarle Nassau  Nijhoven 2 Baarle-Nassau  Nijhoven 1

Een gedachte over “Tanken in Baarle Nassau

  1. haha wat een leuk verhaal! Ik tank ook altijd in baarle nassau. Gezien het feit dat de brandstofprijzen toch maar stijgen, denk ik bij mezelf, waarom niet? Alleen moet ik wel toegeven dat het niet zo avontuurlijk is als jouw verhaal. lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *