Like lady Godiva

23 februari 2015

In “don’t stop me now” van Queen komt het volgende stukje voor:

I’m a shooting star leaping through the skies
Like a tiger defying the laws of gravity
I’m a racing car passing by like Lady Godiva
I’m gonna go go go
There’s no stopping me

Laat ik nou net een fan zijn van legendes. Ik wilde weten wie Lady Godiva is. En wat moet ik me voorstellen bij dat nummer. Nou het antwoord is in deze tijd van het jaar best koud. De onverbloemde geschiedenis van Lady Godiva is best interessant. Een vrouw die naakt op een paard door het Engelse Coventry rijd om zo haar man Leofric, graaf van Mercia en heer van Coventry aldaar te dwingen de belasting te verlagen.

Er zijn echter een aantal versies met betrekking tot het naakt. Ze zou zonder sieraden op het paard zitten. De adel droeg sieraden en daarmee was ze dus naakt in diens ogen. Een andere versie is dat ze geen zadel droeg en daarmee naakt op het paard zitten. Als we de kunstenaren moeten geloven, dan reed ze in haar blote niksie op haar paard door de straten van Coventry. Zij leefde van ca. 980 – 1067.

Soms is het dan ook leuk om in die geschiedenis te duiken omdat je dan ook het ontstaan van gezegden, uitdrukkingen en woorden vind. Namelijk terwijl Lady Godiva door de straten reed moesten alle ramen dicht en mocht er niemand kijken. Natuurlijk was er een iemand die zich daar niet helemaal aan hield. Hij had een gat in zijn luiken gemaakt en gluurde er doorheen. Zijn naam was Tom en hij was kleermaker van beroep. Hij is in Engeland bekend geworden als Peeping Tom en zou voor zijn daad met blindheid zijn gestraft. In Engeland is tegenwoordig Peeping Tom een synoniem voor gluurder of voyeur.

Queen is overigens niet uniek in het benoemen of zingen over Lady Godiva. Ook BoneyM, het Engelse zangduo Peter & Gordon, The Velvet Underground en Dr Hook deden dat ook. En wie de serie Charmed volgde (zo jammer dat die gestopt is) die herinnert zich nog vast de aflevering die aan Lady Godiva besteed werd.

Zeker is dat begin 11e eeuw een dame met de naam Godiva leefde. Bewijs hiervoor is te vinden in diverse oude geschriften, zoals het Stow charter, het Spalding charter en het Domesday Book. De spelling van de naam varieert overigens sterk. Godgifu is dan ook een van de andere spellingen van de naam. Volgens de kronieken van Ely, het Liber Eliensis (eind 12e eeuw) was zij weduwe toen Leofric haar in 1040 trouwde. Ze gaf veel aan kloosters en was een gelovig vrouw. Dat maakt in mijn optiek haar daad uniek. Ik ga er nog steeds van uit dat ze daadwerkelijk in evakostuum op haar paard door de straten Coventry reed. Overigens na het sterven van haar man was Lady Godiva tot aan dat zij stierf de enige vrouw die aangemerkt stond als landeigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *