Nog 1 dag

31 maart 2015

Nog een dag en dan mogen we weer. We mogen dan iedereen voor de gek houden. Vooral voor de kinderen is dat leuk. De oude grapjes komen van stok. Zelfs de peuters en kleuters proberen iemand voor het lapje te houden. Mijn moeder vertelde ons dat ze vroeger op pad werden gestuurd om iets te gaan halen wat niet bestond. Wij deden het met een losse veter. Maar waar komt 1 april vandaan. En is dat alleen in Nederland of ook in andere landen.

Ik ben op zoek gegaan op het net en was verbaasd over het antwoord. 1 april grappen zijn er al sinds de 16e eeuw. Om precies te zijn 1582 toen een baas een knecht op pad stuurde om muggentongetjes te gaan halen. Dat was in Nederland. Maar in België was men eerder. in 1560 in Brugge werd daar de eerste 1 april grap genoteerd. In België noemen ze het overigens verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen. In Frankrijk was men nog eerder met wat hun noemen poisson d’avril, namelijk in 1508.

Dat zijn toch al drie landen waar ze 1 april kennen. Vermoedelijk stamt het af van de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort. Tja dat zou wel iets voor mij geweest zijn. Ik hou wel van dat soort grappen.

Als ik verder ga zoeken denk ik “O, Ja!” Natuurlijk kennen de Engelsen, Australiërs, New Zeelanders, Canadezen en Amerikanen ook 1 april. In deze Engelstalige landen wordt de dag April Fool’s Day genoemd. Zelfs de Russen hebben een 1 april die ze День Дурака (Den Doeraka, dag van de dommerik) noemen. Nee dit was knippen en plakken van wikipedia, anders had ik zomaar een typefout kunnen maken. Mijn Russisch is niet zo goed 😉

Veel grappen gaan tegenwoordig via de media en social media. Het jeugdjournaal heeft elk jaar wel een grap, maar ook Google, youtube en twitter hebben al grappen op hun conto staan. Je kunt er veel nalezen op wikipedia. Wil je geïnspireerd worden door grappen dan zijn er diverse websites waarop je terecht kunt. http://www.1april.net/ is er daar één van. Het is heel verleidelijk om mijn kinderen voor het lapje te houden morgen. Ik ga daar eens rustig op brainstormen. Gaan jullie dat ook doen?

Veel plezier morgen met 1 april. Dat jullie leuke grappen mogen uithalen en dat jullie zelf ook menig keer de pisang mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *