Hup naar zomertijd

28 maart 2015

Heel vroeger werd de klok flexibel aangepast. Een dag voor de Romeinen begon bij zonsopgang en eindigde bij zonsondergang. Een dag had 12 uren. In de zomer waren de uren dus korter als in de winter. Gelukkig was dat in Italië en niet op de noord of zuidpool.

Pas in de middeleeuwen kregen uren minuten en was de lengte van een uur vastgesteld. Toch werd toen de tijd niet aangepast zoals we die nu kennen; Zomertijd en wintertijd. De eerste persoon die ooit een voorstel deed was de Nieuw-Zeelander George Vernon Hudson in 1895. Hij  wilde de tijd aanpassen aan het ritme van de mens in plaats van omgekeerd. Hij wilde daarom de klok ’s zomers twee uur vooruit zetten. Godzijdank dat dat voorstel nooit van de grond is gekomen. Ik heb al zo’n moeite met dat ene uur van de zomertijd.

De Engelsman William Willett kwam in zijn Waste of Daylight (Verspilling van daglicht) uit 1907 met eenzelfde voorstel, maar hij was niet bij machte om het van de Britse regering gedaan te krijgen, ondanks steun van een aanzienlijke groep parlementsleden. Waarschijnlijk is het iets Engels ofzo die twee uur. Maar gelukkig ook deze ging niet door. Ik werd nieuwsgierig, want we zitten inmiddels in 1900 en nog geen zomer en wintertijd. Wanneer dan wel.

Dankzij Wikipedia kwam ik op het antwoord en eigenlijk verbaasde het me niks. Een oorlog. Veel veranderingen zijn veroorzaakt of mede dankzij oorlogen. Niet alleen technologie, maar dus ook de zomertijd en wintertijd.

De eerste praktische toepassing van zomertijd was door de Duitse regering gedurende de Eerste Wereldoorlog, tussen 30 april 1916 en 1 oktober 1916. Kort daarop volgde ook het Verenigd Koninkrijk, voor het eerst van 21 mei 1916 tot 1 oktober 1916. Vervolgens voerde het Congres van de Verenigde Staten op 19 maart 1918 verschillende tijdzones in (die al sinds 1883 bij de spoorwegen in gebruik waren) en maakte de zomertijd officieel (in werking tredend op 31 maart) voor de rest van de Eerste Wereldoorlog.

Tussen beide wereldoorlogen en ook in de Tweede Wereldoorlog was in verschillende Europese landen de zomertijd in gebruik.

De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. Spanje en Albanië begonnen hier in 1974 mee. In 1975 volgden Griekenland en Cyprus. Frankrijk volgde in 1976, Nederland, België, Luxemburg, Portugal en Polen in 1977, Tsjecho-Slowakije, Bulgarije en Roemenië in 1979. De Bondsrepubliek wachtte nog tot 1980, totdat hierover een afspraak met de DDR was gemaakt. Ook Oostenrijk, Denemarken, Hongarije, Noorwegen en Zweden sloten zich toen aan. In 1981 volgden de Sovjet-Unie, Zwitserland, Finland en Liechtenstein, en in 1983 Joegoslavië. In 1985 sloot Andorra zich aan, als laatste land in Europa.

Voor veel mensen is het net zoals bij mij, dat ze erg veel moeite hebben met de zomertijd. Dit komt omdat in West-Europa de klok normaal gesproken al voor loopt op de zonnetijd (in de Benelux circa 35 minuten). Gedurende de zomertijd wordt dit nog een uur meer. Toch verzetten de inwoners van ongeveer 70 landen twee keer per jaar hun klok. Maar wat houd dat in voor de natuur. De planten, bloemen, beestjes en de bijtjes.

Dieren kunnen geen klok kijken dus zij passen zich niet aan aan zomertijd en wintertijd. De dieren die afhankelijk zijn van mensen zullen zich uiteindelijk aanpassen. Planten, bloemen en bomen passen zich ook niet aan, maar in de tuinbouw geeft het ook problemen. Immers planten hebben als de zon het hoogst staat meer water nodig. Door het verzetten van de klok is dit in de zomer niet meer tussen 12:00 en 13:00 maar een uur later. Kwekers en verzorgers van planten moeten hier gedurende de zomertijd rekening mee houden. In de tuinbouw wordt de regelapparatuur in de zomermaanden hierop aangepast, zodat de klimaatstrategie voor het gewas niet verandert.

Eigenlijk zou ik dus willen pleiten om de zomer en wintertijd af te schaffen. Laat mij gewoon lekker dat uurtje langer slapen morgen. Want voor mij hoeft dat gedoe allemaal niet. 😉

 

Kijk ook eens op http://www.kalender-365.nl/zomertijd_en_wintertijd.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *