Het Pentagram

29 augustus 2013

 

Ik kwam binnen in haar huis. Het voelde warm aan. Overal stonden er poezen en toen viel mijn blik op een bekend teken. Ik keek haar aan en ze knikte even. Ik kon mijn nieuwsgierigheid bijna niet bedwingen, maar ging toch zitten en keek haar weer aan. Ze voelde het, dat wist ik zeker. En toen begon ze te vertellen.

 

Erfheks

“Ik heb een geboren heks zei ze. Jaren lang heb ik er niks mee gedaan, maar ik kon het niet langer negeren. Ik ben zoals ze zeggen een erfheks. Ik heb alles geleerd van mijn opa.” Ik zit op het puntje van mijn stoel. Ik ken het pentagram vanuit de geschiedenis.
Het pentagram is oorspronkelijk een heidens, voor-christelijk symbool. Wiskunde of mathematica was in de middeleeuwen één van de zeven verboden kunsten. Door zijn band met de wiskunde werd het pentagram daarom een negatief symbool. Door sommige mensen wordt dit teken daarom ook wel gezien als het teken van Satan (de duivel) en het komt ook veel voor in Wicca-kringen. Het pentagram zou verworden zijn tot duivels symbool door Constantijn de Grote om “heidenen” te bekeren tot het christendom.

Halverwege de 19de eeuw is hierin onderscheid gemaakt: met de punt omhoog zou goed zijn, gericht naar de hemel. Met de punt omlaag: naar de duivel. De kracht van dit symbool komt tot uiting dat het in principe beide oriëntaties in zich heeft. In de vijf kruispunten van de ster past een kleinere ster die precies omgekeerd georiënteerd is. Zodoende draagt het goede het kwade in zich en omgekeerd tot in oneindigheid.
Mijn gedachten nemen een loopje met me en ik denk aan een van de vrouwen die ik bewonder uit de geschiedenis Jeanne d’Arc die op de brandstapel eindigde omdat ze een heks zou zijn. Alles geïnitieerd door de kardinaal. Hij was bang dat Jeanne d’Arc meer macht zou krijgen en meer gehoord zou worden als hij en zei en “bewees” dat Jeanne een heks was.
De thee komt eraan en ze gaat weer zitten.

Heksen

Hekserij is al eeuwen oud. Er zijn bronnen gevonden waarin gesproken werd van gebruiken en rituelen uit de Romeinse tijd en er zijn zelfs verwijzingen naar de oertijd. De mensen hielden vroeger heel erg vast aan hun volksgebruiken en men wist niet beter of dat werd altijd al gedaan.
Tegenwoordig is er door vele onderzoekers vastgesteld dat al deze volksgebruiken terug te voeren zijn naar Keltische en Germaanse stammen die een Natuurreligie aanhingen waarop de tegenwoordige Wicca, Hekserij en Paganisme is gebaseerd.

“Jij hebt last van je darmen he. Ik heb daarom een appel kaneel thee genomen. Hier een bakje walnoten.” Ik ben verbaasd en eigenlijk ook niet. Ik vind haar heerlijk direct. Daar houd ik wel van. “Heksen stellen zichzelf open voor energieën om zich heen. Zij zijn daardoor vaak wat gevoeliger voor dingen als andermans gevoelens etc. en worden daarom ook wel eens als paranormaal begaafd gezien. Als je wil kan ik wel een keer een kaartje voor je draaien?”

“Wat houd heks zijn nou in?” vraag ik. En ze gaat door; “Heksen zijn niet alleen vrouwen. Een mannelijke heks heet ook gewoon heks en geen magier of Druïden (Druïden hebben zeker verwantschap, maar daarover later meer). Heksen zijn verder van alle leeftijden en komen uit alle lagen van de bevolking. Soms zijn ze herkenbaar, aan bijvoorbeeld hun pentagram, maar vaak ook niet.
Je hebt heksen en Wicca’s (of Wiccans). Beiden lijken veel op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. Hekserij is meer een levenswijze en is Wicca meer een religie, met de daarbij behorende dogma’s.”

Ik snap er nog steeds weinig van en dus gaat ze door: Weet je waar het Pentagram voor staat? Ik kom niet verder als geest, aarde, water. Ze vult ze aan met vuur en lucht. “De vijf elementen. De cirkel verbind je en beschermt je. belangrijkste vieringen zijn de 8 Sabbats of feesten van het Keltisch Jaarwiel. Beginnend bij het nieuwjaar: dat Samhain is genaamd(ook bekend als Halloween). 4 Van deze feesten markeren standen van de zon ( 2 zonnewenden en 2 equinoxen) en 4 Keltische feesten die draaien om vruchtbaarheid, groei, oogst en dood van het (boeren) land. Het zijn feesten om dankbaarheid, groei, goede oogst te vragen aan de goden en om diezelfde cycli in je eigen leven te herkennen en te vieren. Maanfeesten of Esbats hebben hun eigen betekenissen. Er zijn 12 of 13 manen per jaar. Elke maan heeft een eigen naam en betekenis. De verschillende fasen van de maan staan voor de drievoudige godin: Maagd, moeder en oude vrouw.”

Het fascineert me enorm. Ik ga naar huis en heb een glimlach op mijn gezicht. Ik vind het spannend en leuk. Die had ik nog niet in mijn vriendenkring. Een heks! Of misschien toch …..

Op mijn werk startte ik regelmatig mijn bezem dan ging de goeie heks weer van het Oosten naar het Zuiden. En nam alle wijsheid mee naar huis Hihihihihihi (heksenlach)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *