Anastasia

14 september 2013

Nee niet die zangeres, maar Anastasia Nikolajevna Romanova. Mijn oudste vroeg vanmorgen, “Mam! Mogen wij die film zien met dat mooie meisje in Parijs en die enge man met de baard?” “Je bedoeld Anastasia?” Ja mam met Rasputin die!” En Boney-M Ra-Ra-Rasputin schiet door mijn hoofd.

Rasputin

“RA RA RASPUTIN
Lover of the Russian queen
There was a cat that really was gone
RA RA RASPUTIN
Russia’s greatest love machine
It was a shame how he carried on”

Door veel mensen werd inderdaad gedacht dat die enge man Rasputin een minnaar was van de Rusische grootvorstin. Niets was minder waar. Rasputin was een gebedsgenezer en daaro de grootvorst en grootvorstin ingehuurd om hun enigste zoon en erfgenaam te genezen van hemofilie. Bijna niemand buiten het gezin wist dat Aleksej daar aan leed. Zelfs familie niet. Rasputin werd vermoord door twee neven van grootvorst Nicolais. De reputatie van de van origine Duitse grootvorstin zakte naar een dieptepunt.

Ook al is geschiedenis geschreven en zijn er soms vele onderzoeken geweest waarmee het een en ander is bewezen, worden geruchtenstromen toch niet ontkracht. Zo ook die van hun jongste dochter niet. Anastasia.

Gevangen

Bloedige zondag was een bloedbad op 9 januari 1905 (22 januari volgens de huidige, Gregoriaanse kalender) in St. Petersburg Rusland op ongewapende demonstranten die een petitie wilde aanbieden aan de tsaar Nicolaas II. Het bloedbad was het begin van de Revolutie van 1905. De Rusische Garde sloeg elke opstand neer maar niet op 24 februari 1917. Soldaten keerde zich tegen hun officieren en deden mee. Twee weken later deed Tsaar Nicolais afstand van de troon. De nieuwe regering van Rusland nam Nicolaas, Alexandra en hun kinderen gevangen. Ze kregen in eerste instantie ‘huisarrest’ in hun paleis in Tsarskoje Selo, maar werden daarna overgebracht naar het kleine stadje Tobolsk in Siberië. Daar heeft het gezin erg lang gevangengezeten. Toen in november 1917 de bolsjewieken aan de macht kwamen, werd besloten dat de tsaar en zijn gezin weg moesten uit Tobolsk. Alexej was echter ziek geworden, waardoor ze niet allemaal weg konden. Alexandra, Maria en enkele bedienden zouden de tsaar vergezellen, terwijl Anastasia en de andere grootvorstinnen met hun broertje en enkele andere bedienden achter zouden blijven.

Anastasia

In de nacht van 16 op 17 juni 1918 werd de gehele familie geëxecuteerd. Omdat niet iedereen meteen dood was volgde nog een executieronde. Diegene die dat nog overleefde werd met bajonet omgebracht. Niemand heeft dat overleefd. Maar waarom dan de verhalen van Anastasia. Dat ze nog zou leven. De verklaring is dat de lichamen meerdere malen zijn verplaatst om ze op te ruimen. Deels verbrand maar niet allemaal bij elkaar.

“In het begin van de jaren negentig, na de val van de Sovjet-Unie, ging men aan de hand van een geheim rapport van Joerovski op zoek naar de lichamen van de tsaar en zijn gezin. Er werden slechts negen lijken gevonden terwijl het gezin uit 11 bestond. Om te achterhalen wie er ontbraken, werden er twee onderzoeken gehouden. Het eerste onderzoek onder leiding van dokter Abramov (een Russisch geleerde) wees uit dat grootvorstin Maria en tsarevitsj Aleksej ontbraken, maar in het tweede onderzoek kwam de Amerikaanse onderzoeker William Maples tot de conclusie dat de lichamen van Anastasia en Aleksej ontbraken. Wel waren de twee onderzoekers het erover eens dat niemand de executie kon hebben overleefd en dat de twee vermiste skeletten waarschijnlijk waren verbrand.

De lichamen werden in 1998 bijgezet in de crypte van de keizerlijke familie in de St. Petrus en Pauluskathedraal in Sint-Petersburg, tachtig jaar na de executie. Op 14 augustus 2000 werden enkele leden van de Romanov-familie door de Russisch-orthodoxe Kerk gecanoniseerd, waaronder tsaar Nicolaas en zijn gezin: zij werden tot strastoterptsy verklaard. De Russisch-orthodoxe Kerk in het Buitenland had dit in 1978 al gedaan. Haar feestdag is op 4 juli.

De mogelijke ontsnapping van de twee vermiste kinderen van de tsaar werd al gauw na het vinden van menselijke restanten in een graf vlakbij het graf van de Romanovs in augustus 2007 weerlegd. In januari 2008 wisten Engelse onderzoekers te vertellen dat het om een jongen van ongeveer 13 jaar en een meisje van ongeveer 18 jaar ging. Op 30 april 2008 bevestigden Russische onderzoekers dat het inderdaad om de restanten van Aleksej en een van zijn zussen Anastasia of Maria, die op het moment van de executie 17 en 19 jaar oud waren, ging. De botten van de twee waren verbrand en met hen in het graf werden ook potscherven, resten zwavelzuur, een metalen strook van een houten kist en meerdere kogels van verschillende wapens gevonden. Ook werd er in het graf een stukje blauw-wit gestreepte stof gevonden. Aleksej droeg vaak een blauw-wit gestreept onderhemd.

Hoewel beide onderzoekers van mening waren dat niemand de executie kon hebben overleefd, kwam er een geruchtenstroom op gang over de ontbrekende lichamen. Veel Russen geloofden, en hoopten, dat de tsarevitsj en één van zijn zussen nog leefden. Zij dachten dat het Maria was, die de vuursalvo’s had overleefd, al nam men in de Westerse wereld aan dat Anastasia nog leefde. Met als gevolg dat een groot aantal Maria’s, Anastasia’s en Aleksejs opdoken. De bekendste vrouw die zich voor grootvorstin Anastasia uitgaf, is waarschijnlijk Anna Anderson: zij hield maar liefst zestig jaar lang vol dat zij Anastasia was. Andere, minder bekende, vrouwen waren Eugenia Smith en Magdalen Veres.”

Dromen

Ach als kind droomde ik zelf wel eens een verloren prinsesje te zijn. Dan kijk ik naar mijn meiden en ook zij spelen graag prinsesje. Het verhaal van 20th Century Fox zou zo mooi zijn geweest. Een goed einde hopt iedereen toch op. Helaas het echte verhaal is niet leuk. Misschien dat ik Anastasia daarom wel zoon leuke film vind. Een ongecompliceerd happy ending!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *