Vrijheid van meningsuiting?

20 november 2015

vrijheid-600x320sanans.nl

Vanaf dat de vluchtelingenstroom groter werd, worden we massaal overschreeuwd door een aantal zogenaamde PVV-aanhangers. Onder het mom “vrijheid van meningsuiting” roepen ze.. nee, gillen ze.. dat “grenzen dicht moeten”, “alle vluchtelingen goudzoekers zijn” of dat we “massaal terroristen binnenhalen”. Je hoort ze roepen “Wilders zegt tenminste wat we denken.” Helaas vergeten ze dan gemakshalve dat moeders altijd geleerd heeft, dat je wel alles mag denken, maar fatsoenshalve niet alles mag zeggen. Laat staan dat je dan vuurwerkbommen gaat gooien naar asielzoekers, want dat heeft niks met vrijheid van meningsuiting te maken. Dat is voor mij hetzelfde als het terroriseren, pesten, treiteren van een groep mensen wat veel verder gaat als waar wij in Nederland voor staan.

“Nederland, het land van duizend meningen” wat we niet al te lang geleden trots zongen is weinig meer van over lijkt wel. Op social media worden de meningen van Vlaams blok en PVV-aanhangers je door de strot geduwd. Waarheden worden verdraaid en foute mensen opgehemeld. Het lijkt wel of een hele grote groep massaal hun zelfstandig denkvermogen is verloren.  “Ze hebben allemaal een duur mobieltje bij! Zie je wel dat het goudzoekers zijn!” En als je dan zegt dat ze moeilijk hun koelkast in hun zak hadden kunnen doen, staan ze diezelfde schreeuwers je appelig aan te kijken. “Hoezo?” durft er dan eentje te vragen. “Denk je dat het allemaal mensen waren die geen baan, huis, auto en familie hadden thuis, voor ze vluchtte voor de oorlog daar in hun land?” Nou dan zijn de meeste even sprakeloos. Hoewel er dan nog sommige zijn die door gaan.

“Maar je ziet alleen maar mannen en kinderen als eerste komen. Dus zijn het goudzoekers, want zo kunnen ze hun vrouw en kinderen over laten komen.” “Ja dat kan, als die nog leven. Als ze die nog terug vinden. En misschien, heel misschien, konden ze van dat laatste geld maar één ticket kopen voor die gevaarlijke reis. Hebben ze de sterkste vooruit gestuurd om te werken en om zo de andere tickets te betalen. In de hoop dat die nog moeten komen de reis overleven of zelfs nog in leven zijn op het moment dat het geld bij elkaar is.” Nee dat gaat er bij ze niet in. Stellig overtuigd dat het goudzoekers zijn en zelfs terroristen gaan ze stug door. Lijken wel geïndoctrineerd. Waar zijn ze zo bang voor?

Ik begrijp best dat iemand bang is voor terreuraanslagen. Na wat er in Parijs gebeurd is, dan komt het wel erg dicht bij. Maar het zijn niet vluchtelingen waar je bang voor hoeft te zijn. Er zal er heus wel een enkeling bij zitten die mogelijk gevaarlijk is of kan worden, maar het gros woont hier al. En ik kan ook begrijpen hoe ze zo worden. Niet dat ik het goed keur. Dat zijn twee verschillende dingen, maar begrijpen doe ik het wel. Als je maar lang genoeg blijft schreeuwen en trappen tegen een bepaalde groep mensen, dan voelen ze zich vanzelf buiten gesloten. Sterke vechten er tegen, de zwakke zijn makkelijk te beïnvloeden en kunnen gemakkelijk radicaliseren. Als je pestgedrag op school ziet, dan zie je kleinschalig wat er gebeurd in het groot. De een is gepest en gaat zelf pesten, de ander zet zich erover heen en gaat door met leven, de volgende gaat eronder gebukt voor het leven en weer een ander staat op en gaat het gebruiken om andere te helpen. Gelukkig is die groep die gepest is en zelf gaat pesten niet erg groot, maar vaak wel gevaarlijk.

6680simoneblogt.nl

We roepen veel onder het mom vrijheid van meningsuiting, maar vrijheid van meningsuiting is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle door de staat. De vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, net als de meeste andere grondrechten. Zo zijn belediging en smaad onder bepaalde omstandigheden strafbaar. Vrijheid van meningsuiting wordt vaak beschouwd als een integraal concept in democratieën. De vrijheid om zonder angst voor vervolging je mening te kunnen uiten staat expliciet vermeld in de Universele verklaring van de rechten van de mens. De wettelijke beperkingen op meningsuiting kunnen per rechtsstaat verschillen. Het Nederlandse strafrecht richt zich tegen smalend taalgebruik en aanzetten tot haat, belediging van gezagsdragers en het verspreiden van leugens (laster en smaad), maar minder of niet tegen obsceniteit of schendingen van goede smaak. (bron: wikipedia)

Dit vergeten we nogal eens. We vergeten onze schooltijd en de waarden en normen die we onze kinderen zo graag willen bijbrengen. We vergeten dat vrijheid van meningsuiting niet is het beledigen, pesten en treiteren van mensen. Mensen! Probeer eens na te denken voor we dingen roepen! Je roept niet ik ben tegen alle vluchtelingen behalve mijn buurman, want dat is een aardige gast. Want ook die buurman voelt zich gekwetst door jou gedrag en jou geschreeuw. Zoals Beatrixs ooit zei: “dat de vrijheid van meningsuiting haar grens vindt waar de rechten van anderen beginnen: vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om te beledigen. “Wie anderen beschimpt verliest zelf geloofwaardigheid; het onbeheerste woord schiet zijn doel voorbij.”

antipestkaart_1_1517x372www.gratisbeloningskaart.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *