Respect voor Wendy van Dijk en Johnny de Mol

17 oktober 2015

Gisteren zit ik Humberto Tan te kijken. Late Night heeft weer leuke gasten en heel ontspannen luisteren we naar Fritz Spits. Wat kan die man praten en wat weet hij veel. Je ziet het respect van de gasten en het plezier van Fritz die echt op gang komt. Dan het verhaal van Wendy van Dijk. En ik krijg kippenvel. Ik ben dan geen bekende Nederlander, maar heb wel een immens grote rel meegemaakt op het internet. Ik ben door een hoop vrouwen voor vies en vuil uitgemaakt, gebaseerd op leugens. Leugens die opgeklopt werden en wat een concurrerend forum, die daar ook voor een groot deel de hand in hadden, erg goed uitkwam. De impact die het bij mij en mijn gezin al had was best groot, maar niet half zo groot als het bij haar geweest moest zijn.

De opmerkingen die Wendy dan ook maakt zijn voor een deel zo herkenbaar en zouden van mij geweest kunnen zijn. Sterker nog, een aantal van die zinnen heb ik in mijn omgeving ook gebruikt. Ik vind het goed dat Wendy dit heeft gedaan. Een proces starten, met het risico dat het langer na ijlt. Ik bewonder haar om haar daadkracht en houding, want het laat zien dat er met haar niet te spotten valt. Ik ben haar niet anders gaan zien. Op Tv vind ik haar al een fijn persoon en gun haar werkelijk alles. Iemand met een grote dosis gezond verstand, met veel empathisch vermogen, doorzettingsvermogen en plezier in wat ze doet. Ik hoop werkelijk niet dat ze zich ooit door dit soort incidenten klein laat krijgen.

Wendy je woorden waren net zoals die van Johnny de Mol eerder prachtig, goed gekozen en puur. Immers mensen mogen twee, drie of meer keer nadenken voor ze bepaalde uitlatingen doen en nog meer als je daarmee een ander persoon schaad. “Ik hoop ook echt dat er nu misschien wat gaat veranderen” en “Alles kan maar gezegd worden. Hoeveel kun je hebben als mens? Ik ben bekend, maar dat is toch geen vrijbrief om alles over mijn persoonlijke leven te schrijven?” Voor mij geef je het goede voorbeeld. Niet alleen voor bekende Nederlanders en bladen, maar ook voor mensen onder elkaar, die juist social media gebruiken om door te slaan in elkaar vernederen en ongelukkig maken. Roddels rondstrooien en kapot maken. Nee dan weer denkend aan de woorden van Johnny de Mol bij de terecht gewonnen Gouden Televizier ring “We maken dit programma met veel liefde, respect en vooral heel veel humor. Dat zijn dingen die de laatste tijd ver te zoeken zijn in onze maatschappij.” Helaas woorden die maar al te waar zijn.

Het is zo gemakkelijk om mensen kapot te maken of te beschadigen door roddel en achterklap. Zoals Wendy het zegt klopt als een bus “Ik voel het op straat, op het schoolplein. Zo’n beschuldiging voelt heel naar en vies, terwijl ik niets heb gedaan. Dat is het gevaar. Dit soort roddels blijft aan je kleven” Ik hoop dat deze twee mensen, Wendy en Johnny, veel mensen tot inkeer kunnen brengen met hun nu al beroemde uitspraken. En dat dit  niet alleen met de komende feestdagen in het vooruitzicht is, maar in lengte van dagen is. Hoewel gedane zaken nemen geen keer, zou er persoonlijk in ieder geval een stuk vrolijker van worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *