Handen af van onze traditie

21 september 2015

7388b85df823e73f6760bd970373839f

Vandaag zag ik weer eens een foto rond gaan van de helaas overleden Piet Römer. De rol van Hoofd Piet heeft hij 16 jaar gedaan en stopte in 1984. Ik kan me nog herinneren dat ik altijd naar de intocht op de tv zat te kijken. Onder de indruk was van de Pieten en de Sint. Zelfs toen ik niet meer geloofde, geloofde ik stiekem nog. Ik wilde Zwarte Piet worden jaren lang. Geschminkt acrobatiek doen en kinderen blij maken, mee met de Sint op de daken. Op de boot naar Spanje leek me geweldig, tot ik dacht dat ik mijn paps en mams zo lang moest missen.

Mijn haat/liefde verhouding met Sinterklaas en Zwarte Piet.

Nadat een aantal verjaardagen van mij om zeep zijn geholpen, omdat Sinterklaas belangrijker was om te vieren, ben ik anders naar Sinterklaas en Zwarte Piet gaan kijken. Ik wilde geen Zwarte Piet meer zijn, ik wilde liever kerst vieren, in de hoop dat mijn verjaardag weer belangrijk genoeg werd. Ach wist ik veel op 13/14 jarige leeftijd. Later werd het minder belangrijk, tot ik een vriendje kreeg die Zwarte Piet speelde.

Altijd had hij tijd behalve rond mijn verjaardag. “Tja het was maar twee maanden in een jaar,” zei hij. Elk jaar leek het erger en erger te worden. Mijn verjaardag minder belangrijk en zijn optreden steeds belangrijker. Hij wist niet dat hij naast het onbelangrijk maken van mijn verjaardag ook nog eens mijn onschuldige jeugddroom verwezenlijkte. Uiteindelijk na drie jaar had ik er genoeg van en werd hij mijn ex. En ik dacht dat ik ondertussen Sinterklaas en Zwarte Piet haatte.

De dag dat alles anders werd.

Op 24 november 2007 werd ik voor het eerst moeder en daar kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet. Ze liepen in de gang naar mijn meisje, gingen de kamer binnen en ik voelde weer die spanning van toen. Toen ik zelf kind was, blij niet overgeslagen te worden en even die aandacht te krijgen voor mij en mijn meisje. Tranen liepen over mijn wangen van vreugde, liefde en verdriet. Van nu af aan zouden we elk jaar weer het sinterklaasfeest vieren, Want Sinterklaas en Zwarte Piet zijn er toch voor iedereen?

Een bijzondere dag nog bijzonderder.

Mijn derde meisje werd geboren op 5 december 2011 één van de mooiste dagen uit mijn leven. Vaak hoor ik “wat een rot datum” maar nee dat vind ik niet meer. Ze is geboren op een feest voor iedereen, een traditie van al eeuwen. En hoe meer ik lees over deze beschermheilige van de Nederlandse zeelieden, hoe trotser ik ben dat zij op deze dag geboren is. Wist je bijvoorbeeld dat, zijn legendarische geschenken en bruidsschatten aan arme meisjes heeft geleid tot de traditie van het geven van cadeautjes aan kinderen op de vooravond van zijn sterfdag, dus op 5 december, nu zijn feestdag.

Waar komt Sinterklaas en Zwarte Piet vandaan?

De moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 – 1863), maar het kinderfeest heeft dus een veel oudere oorsprong. We hebben het dus over een eeuwenoude traditie ongeacht of we het hebben over de oude versie of over de nieuwe versie. Pas sinds ik kinderen heb, ben ik me veel bewuster dat Sinterklaas en Zwarte Piet er zijn voor iedereen en met name de kinderen, ongeacht huidskleur, geloof of komaf. Misschien was dat vroeger anders, maar tegenwoordig niet meer.

Discriminatie of op een verkeerde manier oude koeien uit de sloot halen.

Dan vraag ik me af waarom Zwarte Piet dan zou discrimineren? Want zij maken geen onderscheid in wie er wel iets krijgt… tenzij je stout bent natuurlijk (maar dat is niemand)… waarom moeten we dan wel Zwarte Piet uit onze traditie halen. Vanwege een misplaatst gevoel van racisme? Misschien moet ik mijn schouders ophalen hiervoor en maar meegaan met de minderheid. Gekleurde Pieten, pepernoten en andere meuk toelaten, maar dat kan ik niet. Willen nou echt een minderheid het feest, met al zijn goede bedoelingen, het verpesten voor een meerderheid.

Belangrijker nog, verpesten voor onze kinderen die geloven in deze Goed Heilig man. Wat goeds en heiligs is daar nu aan. Het druist in tegen mijn gevoel. Iets wat niet zo bedoeld is, zo te gaan zien. Alsof Zwarte Piet een slaaf was terwijl het nooit zo is geweest en bedoeld. Waarom dat er van maken? Aandacht vragen voor geschiedenis of erkenning. Moet dat nog steeds na al die eeuwen. Als mijn kinderen iets hebben geflikt zeggen ze sorry en daarmee is de kous af. Ze mogen het niet meer oprakelen want geweest is geweest. Maar dit zeurt door en het gaat, net zoals de negerzoenen nergens meer over.

Welkom op de wereld of welkom in ons bekrompen Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *