8. Speciale dieren.

In het kader van dierendag wil ik toch een paar dieren noemen die een hele grote indruk op mij gemaakt hebben. We kennen allemaal de narcotica honden, de lijkhonden, de hulphonden. Maar wisten jullie dit ……

Blindegeleide pony

In 1999 is in Amerika ‘the guide horse foundation’ opgericht. Een stichting waar mini paarden worden opgeleid als blindengeleide paard. Deze minipaarden zijn niet handig voor iedereen maar toch is er een vraag naar in Amerika. De belangrijkste redenen voor blinde mensen zijn onder andere allergie voor honden of de relatief korte levensduur van een blindengeleide hond. Het enige nadeel is dat het paard niet binnen in huis wordt gehouden.
Enkele voordelen zijn:
De rustige aard van het mini paardje, ze zijn extreem rustig in chaotische situaties.
Het goede geheugen, paarden kunnen zich een gevaarlijke situatie nog lang herinneren.
Paarden hebben een breder zichtveld dan honden waardoor ze de situatie beter kunnen overzien.
Getrainde paarden zijn erg gefocust op hun werk en niet gemakkelijk af te leiden.

Wil je een filmpje erover zien kijk dan:

en verbaas je

Hond ontdekt kanker

De Pine Street Foundation uit San Anselmo, California heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij 5 honden een aantal kankersoorten moesten herkennen bij mensen. Het ging hierbij om prostaatkanker (door aan urine te ruiken), long en borstkanker (aan adem ruiken).

Alleen op basis van de ademgeur detecteren ze 55 gevallen van longkanker en 31 gevallen van borstkanker. 83 Gezonde mensen werden ook als dusdanig geclassificeerd. De dieren waren correct in 88 tot 97% van de gevallen; een hoog slaagpercentage. “Het lijkt niet uit te maken welke hond we gebruikten, noch in welke fase de kanker was ontwikkeld,” zegt Broffman daarover.
Als je een beetje aan het surfen bent hierover lees je wel eens verhalen over dieren die inderdaad zich anders gaan gedragen tegenover de persoon die ziek is. Pas later valt het kwartje. De hond wist het eerder als wie dan ook. Zo ook met epilepsie.

Hulphond Nederland.

leidt hulphonden op voor de medische en therapeutische zorg. Hulphonden leren 70 vaardigheden om mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften te helpen.

Doel: met behulp van een hulphond de zelfstandigheid van mensen met een beperking vergroten en deelname aan de samenleving te bevorderen.

Hulphond Nederland leidt 3 soorten hulphonden op:

ADL-hond: De afkorting ADL staat voor Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een ADL-hond helpt iemand met een lichamelijke beperking.

Signaleringshond: Een signaleringshond is getraind om te waarschuwen en te helpen. Signaleringshonden worden ingezet voor mensen met epilepsie en voor veteranen met Post Traumatische Stress Stoornis.

Therapiehond: Een therapiehond is getraind om jongeren en kinderen met een verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsproblemen emotioneel en sociaal beter te laten ontwikkelen.

(Bron: www.hulphond.nl)

 

Je kunt de KNGF al gemakkelijk steunen door het inzamelen van plastic doppen. lees hier meer over deze actie http://www.geleidehond.nl/doppen?gclid=CIbeo_fR8sICFcrLtAod5z8AjA

Uniek

Elk dier is speciaal en uniek. De mensen die met de dieren weten om te gaan, ze respecteren en erkennen kunnen vele malen meer met dieren als de doorsnee mens. Vele verhalen en foto’s zijn daar getuigen van. Toch niet altijd met een goede afloop. Het blijven dieren, waarbij een moment van onoplettendheid of vanzelfsprekendheid je weer met beide benen terugzet op die bekende aarde.

Mijn man is aanhanger van het Djoekisme. Dat wil eigenlijk niks meer en niks minder zeggen: Dieren zijn eerlijk. Aan de ogen, lichaamstaal en geluid kun je precies aflezen wat ze willen. Wij hebben dieren net zo nodig als dieren ons. Dat moeten we koesteren.

Tot slot

Dierendag voor dieren groot en klein.
Aandacht voor dieren die eigenlijk normaal zou moeten zijn.
Dieren hebben ook rechten net als wij mensen.
Dat alle dieren het goed zullen hebben is een van die wensen.
Gelukkig zijn er mensen die zich er elke dag voor inzetten.
Dit doen ze door protesten, fysieke inspanning en maken van wetten.
Ook voor deze mensen neem ik mijn petje af.
Want lezen over vergiftigde olifanten is gewoon maf.

Klein woord van dank!

Ik wil Yunomi bedanken voor het vertrouwen in mij als gastredactrice. Ik vond het een eer dat te doen. Ik wil jullie als lezeressen en lezers bedanken voor het lezen en beoordelen van de verhalen. Ik hoop dat jullie net zo genoten van het lezen als ik van het schrijven. Fijne dierendag. Maak er iets speciaals van!

Mousje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *