7. Dierendag!

Wie heeft dat ooit verzonnen?

Toen ik door Yunomi werd gevraagd om gastredactrice te zijn rondom dierendag en het dat ook het thema was, wist ik meteen waar 1 artikel over moest gaan. Niet zoals mijn moeder over een lesbische poes (verspreking voor epileptische poes), maar over dierendag zelf. Oke ik heb veel dieren en ben opgegroeid met dieren, maar waar komt dierendag nou vandaan. Nieuwsgierig als ik ben begon ik mijn zoektocht op het internet. Verrassend wat je dan allemaal tegenkomt.

Franciscus van Assisi

Dit is de eerste persoon die ik tegenkwam. Hij leefde in de 13e eeuw en is een heilige. Diaken in de Rooms Katholieke kerk en kwam op voor de armen. Niet alleen mensen, maar ook dieren en planten. Als je gaat lezen over Fransiscus van Assisi, dan vind je veel verhalen over hem met dieren. Van worm tot wolf. Hij blijkt de “uitvinder” te zijn van de kerststal bij kerstmis. Zijn sterfdag is 4 oktober 1226. Binnen de Rooms Katholieke kerk wordt zijn sterfdag al eeuwen herdacht. En vooral vanwege zijn voorliefde voor mensen en dieren werd deze datum geopperd.

Ilse Winter en Margaret Ford.

Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief, waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken, naar Margaret Ford in Londen. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag, waarop de Katholieke Kerk Franciscus steeds herdenkt een goede datum voor zo’n dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. Vanaf de jaren zestig is men deze datum steeds meer aan gaan grijpen voor de promotie van het dierenrechtenactivisme. Ook ging men meer en meer activiteiten ontwikkelen om met name bij kinderen dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Wat doen jullie met dierendag?

Mijn voornemen is op vrijdag 4 oktober met de kinderen naar de Beekse Bergen te gaan. En ze dan het verhaal te vertellen over Dian Fossy. Natuurlijk in kindertaal. En dat zij een soort Fransiscus is. De wereld eigenlijk te weinig Fransiscussen heeft. Maar dat we niet alleen mensen maar ook dieren moeten koesteren op deze aardbol. En om er extra aan te denken het vandaag (4 oktober) daarom Werelddierendag is. Dan gaan we iets lekkers halen voor de dieren thuis. En dat mogen de kinderen ze geven.

En wat doen jullie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *