Iek! Durf jij dat te eten?

30 maart 2015

Sinds bij mij diabetes is geconstateerd, let ik meer op wat ik eet. Niet alleen de hoeveelheden en de tijdstippen waarop ik eet, maar ook de hoeveelheid suiker. Maar meer nog luister ik naar mijn lichaam. Heb ik behoefte aan suiker of niet, heb ik een drukke dag of niet. De resultaten liegen er niet om. Ik kijk soms op voedingscentrum. Niet alleen om mijn BMI te meten, maar meer wat ik het beste kan eten als ik bijvoorbeeld veel moe ben. Laag ijzer gehalte. Waar welke vitamines inzitten of mineralen.

Ik hou mezelf voor dat ik verantwoord wil eten en niet wil doorslaan. Ik geloof niet zo in die gezondheid freaks die ineens alles dierlijk willen hebben of overgaan op alleen maar light producten. Die bij elke voeding wel iets slechts vinden en een excuus waarom je dat nou nooit meer zou moeten eten. Zo werd een tijdje geleden beweerd dat melk helemaal geen toegevoegde waarde zou hebben. Maar echte studies spreken dat weer tegen. Wel degelijk helpen zuivelproducten bij het gezond blijven. En melk is wel degelijk heel erg goed.

Nee ik eet en drink wat ik lekker vind, maar wel verantwoord. Zo drink ik bijna geen cola of 7-up meer, maar liever clear van Markant (eigen merk emte). Dat is lekker en minder dan 1 Kcal. Ik krijg er in ieder geval geen wee gevoel van net zoals bij crystal clear. En vooral als het een light product is dan word ik helemaal wee. Nee de clear-lijn van Markant is een heel goed en verantwoord alternatief voor mij gebleken.

Toch lijkt het tegenwoordig een hype te zijn om vooral te benoemen wat slecht is aan bepaalde voeding. Facebook is daar bij uitstek een goed medium voor. Vandaag moet Margarine het ontgelden. Margarine word dan vooral gebruikt om roomboter aan te prijzen. Ach ja ik maak me niet druk om verkeerde voedingstoffen die in margarine zouden zitten. Ik bak meestal of in olie of in becel. Lex eet boter de kinderen alleen als ze een keer hagelslag of vruchten hagel gebruiken en ikzelf eet haast nooit boter. Maar ik kan me voorstellen dat er veel mensen gevoelig voor zijn. Maar zouden die dan echt overgaan op roomboter? Persoonlijk kijk ik dan toch liever naar alternatieven.

Maar een hype kan wel eens helpen om een product om zeep te helpen. Een merk uit de markt te prijzen. Je hebt maar een iemand nodig die een beetje aanzien of bekendheid geniet. Want wie kent niet de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek. Hij liet zich nogal negatief uit over Buckler een alcohol arm biertje van Heineken. Smaakverbetering en van alcohol arm bier naar alcoholvrij mocht niet meer baten. Buckler was een biertje waar je niet meer mee gezien wilde worden. En dat stond los van of het goed of slecht was/is.

Ik vind dat ik zelf te nuchter ben om zomaar hypes te volgen. En als ik dan weer ergens lees dat de regering ons jaren lang zou hebben voorgelogen over het een of ander. Weer zie dat een achterhaalde studie van een aantal jaar geleden weer naar boven wordt gehaald om “je gelijk” te bewijzen. Nee ik blijf gewoon doe wat ik nu doe; Lekker gezond eten met verantwoorde producten die ik lekker vind. Daar brengt geen hype me vanaf.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *