Baarmoeder eruit laten halen

13 september 2015

Het gesprek.

“Doordat jij een embolie hebt gehad mag jij geen hormoonpillen.” “Is er dan niet waardoor ik een keer niet ongesteld wordt. Ik bedoel, mijn cyclus is geen 28 dagen maar 24 dagen en daarvan ben ik er ongeveer 20 ongesteld. De eerste 10 dagen zo hevig dat ik niks anders doe als dubbel maandverband gebruiken en dan nog binnen een uur doorgelekt zijn. Je voelt je zo smerig dan. En dan heb ik het nog niet eens over de krampen. Ze lijken steeds erger te worden.” “Wanneer ga je op vakantie?” “Over twee weken gaan we drie weken weg. Kun je nagaan dat ik niet eens met mijn kinderen kan zwemmen. En energie om iets te ondernemen, heb ik ook al niet” “Ik schrijf je wel medicijnen voor, maar het verhoogt het risico op trombose. Ik wil dat je je dat goed realiseert. Denk in de vakantie maar na of je je baarmoeder wil laten verwijderen.” “Daar hoef ik niet over na te denken. Dat gaan we doen na de vakantie.”

Nadenken hoefde ik niet.

Zo ging vorig jaar juli ongeveer het gesprek met mijn gynaecoloog. Een man die ik bij al mijn zwangerschappen had gezien. Die twee van de drie keizersnedes heeft uitgevoerd. Een zeer kundige man die tamelijk direct is, maar dat is juist wat ik zo fijn vind. Liever dat als er omheen draaien. Nee ik hoefde niet na te denken, ik wist het zeker. De pilletjes maakte dat de ongesteldheid milder werd, maar uitstellen deden ze het zeker niet. Kinderen mocht ik toch niet meer krijgen en ik was al gesteriliseerd. Elk jaar gecontroleerd worden met een uitstrijkje die moeilijk te doen was, zat ik ook niet meer op te wachten. Nee ik had alleen maar meer redenen om dat onding eruit te laten halen, dan te laten zitten. De afspraak werd gemaakt voor 29 september 2014. Ik telde de dagen af.

De operatie niet helemaal zoals normaal.

De operatie werd een ware hel. Niet alleen voor mij maar ook voor mijn familie, de gynaecoloog en zijn assistent arts. Ik verloor veel bloed. Totaal ongeveer 6 liter en mocht daarna drie dagen bijkomen op de IC. Ik ben ook aardig wat kwijt van die dagen. Net zoals ik verwachtte herstelde ik snel, om anderhalve week later weer helemaal terug bij af te zijn. Ik had een abces in mijn buik en uit de foto bleek dat ook mijn urineleider verstopt was. Twee drains werden er geplaatst en ik ben goed ziek geweest. Waarom was mijn gynaecoloog ooit begonnen aan deze operatie, verweten zijn collegae hem. Maar ik was toch blij dat hij het gedaan had. Mijn baarmoedermond moest blijven zitten, anders hadden jullie nooit meer van een verhaaltje van mijn kant mogen genieten. Ik was niet meer ongesteld en had even een tijdje zelfs geen rugpijn meer. Dit was voor mij al zo’n verademing.

Het herstel

Na een paar maanden kreeg ik een inwendige drain. Die ging door de urineleider. Ze zijn zo lang aan het poeren geweest, tot het buisje er doorheen ging. Vermoedelijk hadden ze het bij een ander al eerder opgegeven met proberen, maar bij mij gingen ze door tot het lukte. Dat scheelde voor mij een buikoperatie. Iets wat ze liever niet meer bij mij willen doen. Deze inwendige drain heeft 5 maanden gezeten en moest er iets eerder uit als geplant. Ik kreeg zoveel last van die drain dat we geen andere keus hadden. Gelukkig is de doorstroom als vanouds en na 10 maanden revalidatie was ik weer volledig hersteld. Een zak drop voor de uroloog en een doosje bonbons voor mijn gynaecoloog, dat hadden ze op zijn minst verdiend.

Geen spijt, maar dankbaarheid.

Ik kan weer zwemmen, lopen en dingen ondernemen. Ben al een aantal kilo’s kwijt. En voel me een heel ander mens. Ook het seksleven is weer normaal. Nee ik heb er geen spijt van dat ik deze beslissing heb genomen. Mijn man ook niet hoor 😉 Ondanks de lange en moeizame weg die we bewandeld hebben, zou ik het zo weer doen. Ik merk in mijn omgeving dat vrouwen niet snel praten over hun maandelijkse ongemak. Schijnbaar heeft een ander het altijd erger, of hebben zoveel anderen het ook. Maar ik kan je alleen maar aanbevelen te praten over hevige bloedingen of verschrikkelijke buikpijn en het vooral niet te veel te chargeren. Er is genoeg aan te doen tegenwoordig.

Een gedachte over “Baarmoeder eruit laten halen

  1. Mousje je hebt gelijk vrouwen laat vallen die valse schaamte. Heb ik ook gedaan ben een andere vrouw geworden. Eerst deed de gynaecoloog een spiraaltje werd het alleen maar erger van. Bij mij ging alles goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *