Pesten op de werkvloer

8 maart 2015

“Jou maak ik kapot. Net zoals ik je vader kapot heb gemaakt.” Ik word bleek en vlucht de wc uit. Dat mens is gek. Waarom heeft ze zo’n hekel aan mij? Wat heb ik haar ooit aangedaan? Mijn vaders carrière heeft ze inderdaad kapot gemaakt. Zij en haar huidige man. Ze namen wraak voor iets waar mijn vader niet eens iets aan kon doen. Waar eigenlijk haar man debet aan was. En nu moest ik het ontgelden. Mijn vader hadden ze immers niet kapot gemaakt. Ja hij was zijn baan kwijt en dat net voor zijn FLO, maar had weer een nieuwe baan en die betaald nog meer ook. Zou ze daarom een hekel aan mij hebben?

Ik begon me ook af te vragen of zij achter die aangeplakte berichten zat. Toen ik in Dongen ging werken hingen er overal artikelen over mijn vader. Daarbij hadden ze de tekst gezet “Zo vader zo dochter. Niet te vertrouwen.” Je begint dan al met een achterstand. Als dan ook nog eens je baas een hekel aan je heeft vanwege je achternaam dan vecht je een verloren strijd. Mijn collega had het snel in de gaten en maakte er handig gebruik van. Ik heb het er nog ruim 2 jaar vol gehouden. Gek genoeg kon ik geweldig goed opschieten met mijn commandant en heb ik daar mijn man leren kennen. Het was alleen niet genoeg voor mij om te blijven.

Hoewel ik zelf les gaf in functioneringsgesprekken onderging ik het mijne. Er klopte geen hout van. Ik werd in een hoek gedreven en te verstaan gegeven dat ik niet deugde, niet in de groep paste. Gelukkig was op mijn werk niks aan te merken. Ik voelde me minder en minder op mijn gemak. Niet wetende dat het voorbedachte raden was. Mous wegpesten was wat ze wilde. Was ik maar naar mijn commandant gegaan toen. Waarschijnlijk had ik dan nog steeds een baan gehad. Maar toen dacht ik een juiste keuze te maken.

Twee jaar lang was ik getreiterd op mijn werk. Mijn schouders en nek zaten vast. Ik moest daar gewoon weg. Het heeft lang geduurd voor ik weer mensen vertrouwde en dan met name mijn direct leidinggevende. En ineens stond die feeks weer voor me. Zou zij er toen ook achter gezeten hebben. “Jou maak ik kapot. Net zoals ik je vader kapot heb gemaakt.” Die woorden blijven na galmen. Ik praat er met niemand over. Als ik later merk dat vooral collega’s van buitenaf een slecht beeld van me hebben weet ik eigenlijk genoeg. Het maakte eigenlijk mijn beslissing makkelijker. Weg te gaan daar waar ik bijna 12,5 jaar gewerkt heb.

Inmiddels weet ik dat ik goed ben in mijn werk. Ik heb als ZZP-er nu al veel klussen gedaan. Heel zelfstandig gewerkt op een veel hoger niveau. Daar kon ik heerlijk mezelf zijn, zonder dat ik tegengewerkt werd. Mensen die me waardeerde om mijn kwaliteiten en om de persoon die ze leerde kennen. Niet om wat ze via via hebben horen zeggen. Gek hè, dat je weggepest kan worden op je werk terwijl er zo veel anti pesten gedaan wordt op scholen. Schijnbaar zijn roddels toch belangrijker als de waarheid. Roddels, een middel voor pesters om iemand ten gronde te richten. Of liever pogen te richten.

Net zoals pesten op school is pesten op de werkvloer niet oké.

Heb jij wel eens te maken gehad met pesten op de werkvloer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *