Het jeukt al als je er aan denkt

13 september 2015

Het jeukt al als je er aan denkt. Hoofdluis. Vroeger dacht men altijd dat het gepaard ging met slechte hygiëne, maar dat is al heel lang achterhaald. Inmiddels weten we beter, maar toch is nog niet altijd iedereen overtuigd. Als er weer hoofdluis geconstateerd wordt bij mijn kinderen in de klas, krijg ik al jeuk. Ik begin te krabben op mijn hoofd en ben tegelijkertijd verdrietig.

Luizenbol! Vlooienbaal!

In de tweede klas lagere school kreeg ik voor de tweede keer hoofdluis. Zeker weten had ik het van een klasgenootje overgekregen, maar die speelde de moordende onschuld. Maar goed ook voor haar, want toen mijn moeder het meldde bij de leraar mocht ik voor in de klas komen. “Zij heeft hoofdluis, dus jullie krijgen daarom deze brief mee naar huis.” zei de leraar. Daarmee luidde hij voor mij het pesttijdperk in mijn leven in. Luizenbol! Vlooienbaal! Waren woorden die pijn deden. Later werden het zinnen, werd ik geduwd, geschopt en geslagen. De pijn is al ver weg, maar soms borrelt die nog wel eens op.

Tegenwoordig

Tegenwoordig zit men meer op het pesten en zal een leraar niet snel zo’n stunt uithalen. Met lood in mijn schoenen heb ik dus vanmiddag een mail opgesteld naar de juffen van de meisjes. Bij controle thuis bleek dat ze allebei hoofdluis hebben. Ze worden inmiddels behandeld. Morgenmiddag zal er wel een mail naar alle ouders uitgaan. Er is hoofdluis geconstateerd, dus controleer uw kind extra. Gelukkig heb ik hier een aantal kammen liggen, shampoo, lotion en omgevingsspray. Wij zijn dus meteen aan de gang gegaan.

Eerst lezen voor je begint.

Gisteren zijn de meisjes gekamd en met lotion behandeld. Daarna nog een keer kammen en toen naar bed gegaan. Vanmorgen heb ik ze eerst met crèmespoeling ingesmeerd en ben ze daarna gaan kammen. Ik vond nog wat levens in hun haren. Daarna heb ik ze gewassen met gewone shampoo en vervolgens nog een keer met lotion behandeld. Nu heeft Nieks heel dik haar en is dus extra moeilijk te behandelen. Maar goed daarna nog eens goed alles uitspoelen en nog een keer kammen. We hebben al het beddengoed afgehaald en knuffels en zijn alles gaan wassen. Inmiddels zit was vijf in de machine, vier in de droger en drie al gevouwen en opgeborgen. Het houd je bezig. Net dacht ik; “Joh laat ik een blog maken over deze irritante rotbeestjes. Even kijken of ik wat informatie kan gebruiken uit andere sites.” Dat doe ik altijd. Dingen controleren en kijken wat voor mij bruikbare en vooral juiste informatie is. en wat lees ik bij de RIVM:

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Daar houden ze zich in leven door het zuigen van bloed. Ze kunnen zich vooral snel verspreiden onder kinderen. Daarom is het belangrijk vaak te controleren. Grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Twee weken lang elke dag kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak. Het wassen van spullen zoals beddengoed, kleding of knuffels is niet nodig. Luizen verspreiden zich via haar-haar-contact.

Potverdorie voor niks die kids gefrustreerd omdat hun knuffels nog niet droog zijn. Tja Mous, misschien is het handig als je eerst jezelf inleest voor je als een gek aan de gang gaat! Maar goed we lezen verder:

Hoofdluis kun je krijgen van iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels. Kinderen en jongeren (met lang haar) hebben vaker hoofdluis, omdat ze tijdens het spelen vaak letterlijk met hun hoofden bij elkaar zitten.

Hoofdluizen zijn niet schadelijk, maar vooral vervelend. Ze zorgen voor veel jeuk. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Als kinderen in een klas hoofdluis hebben, is het belangrijk dat de kinderen met hoofdluis tegelijkertijd worden behandeld. Zo kunnen de kinderen elkaar niet telkens besmetten.

Ja hoor daar gaat mijn verhaaltje wat ik net aan de kinderen verteld heb. Luizen kunnen ook via je jas overlopen. Ik ben ook bij de luizenweetjes gaan kijken van het RIVM. Verbazingwekkend eigenlijk. Mijn man heeft ook last van jeuk, maar aangezien die nagenoeg kaal is en ik niet zie, heeft hij ook niks. Nee hij heeft gewoon last van het woord hoofdluis. Dat woord zorgt bij het lezen of horen al voor een flinke dosis jeuk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *