Een liefbeestje beestje

12 november 2015

lieveheersbeestje2

Samen loop ik met mijn meisje door de weilanden. We zijn de hond aan het uitlaten. Eigenlijk laat ik er twee uit. Mijn dochter en de hond. Dit ras staat erom bekend dat het vanaf de drempel de neus aan de grond zet en elke geur interessant genoeg vind om even bij stil te staan. Als je dat in je achterhoofd houd is het best een rare gewaarwording dat de hond mijn dochter bijna vooruit duwt omdat zij te langzaam is. Mijn dochter geniet van de natuur. Zo omschrijf ik het maar.

Bij elk bloempje en elk beestje staat ze stil. Dan vraagt ze wat het is en soms weet ze het zelf. Leuk hoor zo’n kleintje die dan ook moeilijke diernamen probeert uit te spreken. Alle drie de kinderen hadden een andere naam voor dit insect. De eerste noemde het een bijnabeestje, nummertje maakte en een lievebeerbeestje van en de derde een liefbeestje beestje. Best schattig toch? Het zijn hele leuke beestjes vinden de meiden totdat ze er één land op het hoofd van de middelste. Pietje Paniek is er niks bij.

Lieveheersbeestjes-lief-he.1365080121-van-Dithje67

Mijn oudste en mijn jongste lijken wat dit betreft best veel op elkaar. Geef ze zand, bloemen of insecten en ze vermaken zich wel. De jongste wil dan het liefst nog een stok erbij, want daar kun je mee aanwijzen en tekenen. Eigenlijk hebben de meeste kinderen maar heel weinig nodig om zich te kunnen vermaken. Jammer dat ik ze wel honderd en één keer moet vertellen dat ze geen bessen, bloemen en blaadjes ogen plukken uit tuinen. Niet die van mama en niet die van andere mensen. Vooral voor de oudste is het bijna een magische aantrekkingskracht, een bloem.  Ze moet er tenminste aan ruiken en het liefst aanraken. Vaak trekt ze erop uit met haar netje en trommeltje. Mijn entomoloog in spe.

31RNk5oJqpL._SY300_

Als je dan leest over een hond dat het ras als nadeel (of extra aandachtspunt) heeft dat die snel is afgeleid, alles interessant vind en zijn neus aan de grond heeft en veel stil staat, dan denk ik bij mezelf… “Ach zo’n hond is niet veel anders als dat mij kinderen zijn 😀 ”

 

 

 

Plaatjes zijn van: www.newscientist.nl , www.welke.nl , www.amazon.co.uk

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *