Daar kwam een muisje aangelopen.

25 december 2014

Dat je op kerstdag aan muizen denkt. Ik hoorde vannacht wat en dacht brrrr een muis, maar in dit huis waar ik toch al weer ruim 7 jaar woon heb ik nog nooit een muis gezien. Hoe kan het ook anders met drie poezen. Hoewel de buren hebben ook een kat en wel muizen.

Ik heb een hekel gekregen aan muizen toen er eentje ontsnapte via mijn hoofd. Ik was toen een jaar of 10 en had een muis betrapt in de ton vogelvoer. Ik wilde hem eruit halen en had even niet in de gaten dat die mijn stok zou gebruiken als loopplank en mijn hoofd als springplank. Sindsdien vind ik muizen smerige beesten en goed genoeg achter glas of als voer voor andere beesten.

Snooker, inmiddels al in de kattenhemel, vond het leuk iedereen te betrekken in haar muizenvangspelletjes. Buiten de typische “Hier baasje een muis speciaal voor jouw gevangen.” had ze ook andere spelletjes. Mijn mooiste herinnering is dat ze samen met twee Duitse Doggen met een muis aan het spelen is. Zodra de muis ontsnapt jagen de twee Doggen de muis uit de bosjes zodat Snooker er weer een paar keer tegen aan kan tikken. De muis heeft het wel een half uur uit gehouden. Best knap toch?

Toen ik het huis uitging en in Tilburg ging wonen, woonde ik vlak bij het reptielenhuis de Oliemeulen. Voor wie er nog nooit is geweest, een echte aanrader. Buiten reptielen hebben ze ook vogels, roofvogels (inclusief show). Aapjes en andere dieren. Erg leuk en leerzaam voor kinderen. Mijn ouders echter, dachten dat ze van vissen over moesten gaan naar reptielen. Eerst het kleine werk en daarna de slangen. Je mag drie maal raden wat Mous mocht doen. Jawel de muizen halen bij de Oliemeulen en meenemen als ik toch die kant op kwam. En anders toch wel.

Nee muizen vind ik al niks maar van slangen gruwel ik helemaal. En toen maakte mijn vader de fout om te vragen er even bij te blijven als de slangen hun muis kregen. Gatverdamme! Ik zou ze dan uit elkaar moeten halen als de een probeert de muis van de ander op te eten. Want ander eten ze elkaar op. “Nou ik let op, maar jij zorgt dat je hard kunt rennen als ik je roep.” Was dan ook mijn antwoord. En reken er maar op dat mijn vader hard kwam aanlopen toen ik m riep.

Ondanks mijn twee poezenbeesten die ik in Tilburg al had, dacht toch een muis dat ie veilig bij ons kon wonen. Mijn poezen hadden heel veel stoffen muisjes. Allerlei kleuren van roze, rood, blauw, zwart, wit, grijs etc. Elke dag speelde ze daar mee en deze bediende zorgde dat haar poezenbeesten er elke dag mee konden spelen. Ik mocht ze met de bezem onder de banken en kasten vandaan halen en op een hoop in de woonkamer leggen.

Op een dag kwam ik thuis en er lagen een hoop muizen in de gang. En in het voorbijgaan zag ik een beetje rood bij een muis. Ik loop terug en kijk nog een keer. Verrek die heeft wel een hele lange staart vergeleken bij de rest. Goh en geen kopje meer. En rood daar waar het kopje heeft gezeten. Gatverdamme dat was een echte. Ja eigenlijk nog steeds maar hij deed t niet meer. Met een tissue pakte ik de staart en mikte m zo in de kliko.

Muizen kunnen ook best plat zijn. Nog bij mijn ouders had ik een tweepersoons matras op de grond. Daaronder zo’n Frans matras die bestaat uit twee delen, niet te tillen zo zwaar en niet op te liggen zo stug. Om de 3 á 4 maanden verbouwde ik mijn kamer. Dan ruimde ik ook grondig op en daar lag ie. Zo plat als een dubbeltje onder het onderste matras. Een platte muis.

Maar een twilight muis moet je ook niet tegenkomen. Dat is een muis met gevoel voor drama. Mijn kamer lag bezaaid met papieren en in een hoekje bij de verwarming stond een schoteltje met van die roze korreltjes. Nog net geen bordje erbij met “heerlijk voor muizen” erop. Het proefwerk leren wilde niet lukken en opruimen ging ik niet meer doen, dus ik knipte het licht uit.

Ineens hoor ik eerst snel en steeds langzamer trippel trippel trippel over mijn papieren. Mee dat ik het licht aanknip hoor ik een plof en zie een muis zo omvallen. Wat een horror gevoel had dat ding. Brrrrr Mijn hart in mijn keel. Ik heb toen mijn vader en moeder erbij geroepen. Zij kwamen niet meer bij. Ik heb die nacht met licht aan geslapen. Evil dead was er niks bij.

Er kwam een muisje aangelopen, maar dat waren toch mijn meest memorabele muis ervaringen. En dat als kerstgedachte 😉

Hele fijne dagen toegewenst en dat hij mag beginnen met een lach.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *